Állásbörze

2024.04.27. 18:00

Étkezés és teljesítmény - Trend: mennyire tudatos a táplálkozás a munkahelyen?

Meglepő trendekre is rávilágít a munkahelyi vagy otthoni munka során a napközbeni étkezéssel kapcsolatban a konyhakész salátákat gyártó svájci cégcsoport (Eisberg) idén először életre hívott Színes tálak kutatása.

Vaol.hu

A tudatos táplálkozásra való áttérés sokat számít testi és mentális egészségünk szempontjából is

Forrás: Shutterstock

„Szerettük volna megvizsgálni, hogy a magyarok mennyire állnak tudatosan a táplálkozáshoz és a munkahelyi étkezéshez, mennyire számít, mit és mennyi idő alatt fogyasztanak el” – mondta Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Testnevelésiés Sporttudományi Egyetem dietetikusa, a cég márkanagykövete. Sokunkra igaz, hogy a napi munkaügyi teendők sűrűjében inkább letudjuk az ebédet azért, hogy több időnk maradjon a munkára és egyéb elfoglaltságra. A felmérés eredményei szerint a kutatás során megkérdezettek több mint fele szintén így tesz, és csupán 15- 30 percet szán az ebédjére. Sőt a válaszadók közel negyede 15 percen belül elfogyasztja az ebédjét. Az időfaktor egy dolog, de az is fontos szempont, hogy mi van a tányérunkon. Ugyan a megkérdezettek többsége továbbra is a mindenevő étrendet részesíti előnyben, de sokan ragaszkodnak kifejezetten a magyar konyhához, mások pedig speciális étrendet (például vegetáriánus, vegán) követnek. A válaszadók többsége (59 százalék) otthonról hozott ételt eszik a munkahelyén. 

Az otthon elkészített étel nemcsak költséghatékony, de tudatosabb választás is lehet, ami lehetővé teszi, hogy pontosabban kövessük, mit fogyasztunk – tette hozzá a dietetikus. Az utóbbi évek abszolút munkát meghatározó kérdése a home office és az ez idő alatti ebédfőzésre, ebédelésre fordított idő és energia. A megkérdezettek több mint felére igaz, hogy a munkahelye lehetőséget biztosít az otthoni munkára, így napközben otthon oldják meg az étkezést, de nekik csak alig harmaduk mondja, hogy ennek köszönhetően több ideje van és tudatosabban étkezik. Minden munkahelyen akadnak stres - szes napok. A nyomás enyhítése sokunknál napközbeni rágcsáláshoz vezet. A legtöbben ellen tudnak állni a csábításnak: a válaszadók közel fele ritkán fogyaszt snackeket a munkaidő alatt. Csak ötödük nyúl gyakran rágcsálnivalókhoz. Többségünk tisztában van azzal, hogy a jól megválasztott ételek hatással vannak energiaszintünkre és koncentrációnkra. A válaszadók közel fele tapasztalja, hogy az egészséges táplálkozás javítja a munkahelyi teljesítményét. A kutatás reprezentatív, ezerfős mintán készült. Célja felhívni a figyelmet a napközbeni étkezés fontosságára és megmutatni, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, mégis ízletes opciók is rendelkezésre állnak az egészség és a teljesítmény fenntartása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában