Sport

2016.06.08. 17:50

Szabó Viktória ranglistaversenyt nyert

Budapest - Szabó Viktória, a Szombathelyi Vívóakadémia párbajtőrözője a korosztályos magyar ranglista élére ugrott, miután megnyerte a juniorok soros válogatóversenyét.

Horváth Erika

A fővárosban megrendezett junior válogatón 61 női versenyző lépett pástra, köztük a Szombathelyi Vívóakadémia két versenyzője. A csoportmérkőzések után mindketten a 48 továbbjutó között voltak, Szabó Viktóriának a 32 közé jutásért kiemeltként még nem kellett vívnia, Budai Blanka Emőkének viszont igen. Utóbbi első asszóját még megnyerte, a következőn azonban már búcsúzott. Szabó Viki azonban ellenállhatatlan volt. A 16 közé jutásért Fedort (DHSE) 15-11-re győzte le, a nyolcért Szőkét (Vasas) 15-12-re verte. Még magabiztosabb volt a negyeddöntőben Csiaki (AVA) ellen, 15-8-ra nyert. Az elődöntőben Kardost (Vasas) 15-6-ra, a fináléban pedig Dékány Kingát (AVA) 15-12-re múlta felül. A dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Szabó Viktória az aranyérmével és edzőjével, Patócs Zsolttal. Fotó: Szombathelyi Vívóakadémia

- Viki egész nap szépen, okosan, nyugodtan versenyzett, sikere teljesen megérdemelt - összegzett Patócs Zsolt, Szabó Viktória edzője. A 17 éves párbajtőröző győzelmével a korosztályos ranglista negyedik helyéről az élre ugrott.

A fiúknál 85 fős volt a mezőny, benne négy szombathelyi párbajtőrözővel. Hárman kerültek fel a táblára, ott az első körben Sántha Máté elvérzett. A négy korosztályos világversenyes éremmel - köztük egy junior csapat Eb-arannyal - rendelkező Bakos Bálint még két kört ment: Mecskót (AVA), majd Szépet (BHSE) is 15-8-ra verve jutott a 16 közé, ott azonban Andrásfi Tibortól (BVSC) 15-11-re kikapott. A csapatban kadet Európa-bajnok Bende Bence három győzelem - Mazjnik (BVSC) 15-12, Cziráki (Balaton) 15-10, Nagy M. (Vasas) 7-3 - után búcsúzott. A négy közé kerüléstől őt is - kadetválogatottbeli csapattársa - Andrásfi ütötte el (11-15). Bende Bence így hetedikként, Bakos Bálint 13.-ként zárta ezt a válogatót. A ranglistán Bakos a hetedik, Bende a 11. helyen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!