Összejövetel

2024.05.06. 12:43

A Kossuth-díjas költőre emlékeztek Bérbaltaváron

A 17 éve elhunyt Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő 75. születésnapjára emlékeztek szombaton Bérbaltaváron.

Pogács Mónika

Nagy Gáspár 75. születésnapjára emlékeztek bérbaltavári szülőházában

Forrás: Pogács Mónika

A költő 1949. május 4-én született a településen. Az emléknapon a helyi templomban Dr. Korzenszky Richárd OSB, a Tihanyi Bencés Apátság emeritus perjelje celebrált misét, a szertartáson dr. Jobbágy Lajos orgonált. Ezt követően a Nagy Gáspár Emlékházba várták az érdeklődőket, ahol Némethné Beczők Bernadett polgármester és Pelyach István irodalomtörténész, a Nagy Gáspár Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A program része volt egy irodalmi műsor Szabó András összeállításában. Az előadóművész, irodalomtörténész Nagy Gáspár verseiből illetve mestereinek, kortársainak műveiből válogatott. A műsorban a Hangraforgó Együttes működött közre. Az emléknapon adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat is, amelyet idén Dr. Babus Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője, író, irodalomtörténész vehetett át. A kitüntetettet Papp Endre irodalomtörténész méltatta, az elismerést Pécsi Györgyi irodalomtörténész, a díj kuratóriumának elnöke adta át. A díjátadó után a Nagy Gáspár Alapítvány vendégül látta a résztvevőket, majd az Emlékház Pajtájában a Kossuth-díjas költő életművét Nagy Gáspár és Görömbei András levelezése alapján Petrik Béla összegezte. Az irodalomtörténész egyúttal  a levelezés alapján szerkesztett új kötetet is bemutatta, amelyet a Nap Kiadó jelentetett meg. A rendezvényt a Félelmen Túli Tartomány című film zárta, amely Nagy Gáspár naplója alapján készült. A vetítés előtt Pörös Géza, a film rendezője beszélt az alkotásról.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában