Elismerés

2024.05.05. 18:30

Vas Vármegyei Érték oklevelet kapott a sótonyi gyepűtiprás

Vas Vármegyei Érték lett a sótonyi gyepűtiprás, amelyet idén 150. alkalommal tartottak meg a településen V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő részvételével. Az értékoklevelet Kevy Albert, a Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elnöke adta át a rendezvényen Vörös István polgármesternek.

Merklin Tímea

V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő, Kevy Albert kabinetfőnök, a Vas Vármegyei értéktár Bizottság elnöke és Vörös István polgármestere az értékoklevéllel

Fotó: Novák Roland

Az előterjesztést Vörös István, a falu polgármestere készítette kulturális örökség kategóriában, azzal az indoklással, hogy a szőlőművelést, bortermelést a török hódoltság idején tanulták meg a sótonyiak, a gyepűjárási hagyomány 1874-re nyúlik vissza, az itt élők azóta is megtartják a tavaszi birtokszemlét május első vasárnapján, idén ünnepelték a 150 éves évfordulóját. A hegyközség tisztelettel emlékezik Toldi Lajosra, aki 36 évig volt itt hegybíró. Munkássága tiszteletére 2007-ben kopjafát állítottak a hegykapuhoz a gazdák.

Az ősök által létrehozott hagyomány a helyiek számára fontos érték, és van is aki továbbvigye – évente 25-40 pincét nyitnak ki a gyepűjáráskor, amihez szokásosan szentmise is kapcsolódik.

A Vas Vármegyei Értéktár Bizottság elfogadta az előterjesztést, megszavazta, hogy vasi érték legyen a sótonyi gyepűtiprás. Így Kevy Albert vasi értéktár bizottsági elnök a szombati rendezvényen ünnepélyes körülmények között átadta az értékoklevelet Vörös István polgármesternek.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában