Tájékoztató

2024.05.06. 12:27

Plakátbotrány Szombathelyen: kifogást nyújtott be Illés Károly a baloldali plakátok miatt 

Tovább gyűrűzik a plakátbotrány Szombathelyen: a választási esélyegyenlőség súlyos megsértése miatt kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz Illés Károly, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője, önkormányzati képviselő-jelölt.

Vaol.hu

- A szombathelyi identitást erősítő kampányban valódi tájékoztatás helyett az egész város területén óriásplakátok, citylight-ok, felmatricázott buszok, buszmegállóreklámok, szupermarketekben reklámok hirdetik, hogy „Mindenki Szombathelyi!”. A hirdetések megrendelője Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok és intézménye: az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft., a SZOVA Nonprofit Zrt. és Szombathely Városi Vásárcsarnok - mutatott rá a hétfői sajtótájékoztatón Illés Károly frakcióvezető, majd így folytatta:- A kampányidőszak  kezdetét követően folyamatosan jelennek meg és láthatóak az ÉSZ óriásplakátjai, hirdetései, amelyeken található egyedi grafika (emlékmű, nagytemplom, víztorony, városi sziluett), betűtípus és színkombináció (fehér, kék és türkizkék) teljesen azonos az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok fent felsorolt hirdetésein használtakkal, és sok esetben a “Mindenki szombathelyi!” felirat is azonos. Tovább gyűrűzik a plakátbotrány.

plakátbotrány
Tovább gyűrűzik a plakátbotrány Szombathelyen.  Horváth Gábor képviselő, Illés Károly frakcióvezető
Fotó: © Cseh Gábor


Plakátbotrány: Kísérteties a hasonlóság 

Illés Károly hangsúlyozta: az identitást erősítő kampány egyértelműen a baloldali jelölő szervezetet népszerűsítő, annak támogatására ösztönző kampányeszköznek tekinthető. - Az érintett gazdasági társaságok, intézmény és az Éljen Szombathely! Egyesület jelölő szervezet súlyosan megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, tekintettel arra, hogy a hirdetéseken, plakátokon használt egyedi grafika, színkombináció köztudottan a baloldali jelölőszervezet sajátja 2019 óta, azt mégis felhasználták a város identitáserősítő kampányának részeként.  

Miből, honnan van erre pénz? 

- AZ ÉSZ-nek megnyújtott kampányt csinálnak az önkormányzati gazdasági társaságok. Ez az identitást erősítő program köszönőviszonyban sincs azzal, amit elfogadott a közgyűlés - húzta alá Horváth Gábor önkormányzati képviselő, a FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltje. Mint az AGORA felügyelőbizottságának tagja korábban már vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, arra várhatóan csütörtökön kerül sor.  
Kifejtette: az AGORA-nál több mint 15 milliót, a SZOVA-nal több mint 10 millió forintot irányoztak elő a programra, miközben a városvezetés azt mondja: nincs pénz semmire. Az előbbi összeget akár a felsőcsatári gyermeküdülő működtethetővé tételére, utóbbit pedig az önkormányzati bérlakások komfortosabbá tételére is fordíthatták volna.

A szombathelyi plakátbotrány az országos sajtóban is visszhangot váltott ki.

Frissítés! 

Mindössze egy mondattal reagált a baloldali jelölő szervezet a Fidesz hétfői sajtótájékoztatójára. Tóth Kálmán, az ÉSZ elnöke azt írta:

"A Fidesznek nem tetszik a “Mindenki Szombathelyi!” kifejezés, ami érthető, hiszen az ő polgármester-jelöltjük rábahídvégi".

A baloldali szervezet elnöke nem cáfolta a Fidesz hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat, vagyis hogy szerintük Szombathelyen közpénzen kampányol a baloldali városvezetés és jelölőszervezet. Azzal, hogy számít-e, Lenaki Nóra lakcímkártyáján Rábahídvég szerepel, ITT foglalkoztunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában