Választás 2024

2024.05.10. 20:22

Plakátbotrány: az Állami Számvevőszék elé kerül az ÉSZ plakát-ügye

Az Állami Számvevőszékhez kerül a szombathelyi plakát-ügy. Mint arról már írtunk: a baloldali jelölő szervezet, az ÉSZ választási plakátjai és a szombathelyi önkormányzathoz tartozó gazdasági társaságok hirdetései feltűnően hasonlítottak, emiatt Illés Károly a választási bizottsághoz fordult.

Vaol.hu

Hetek óta tart a plakátbotrány Szombathelyen

Fotó: VN

A helyi választási bizottság (HVB) hétfői határozatával érdemi vizsgálat nélkül utasította el Illés Károly kifogását, a Fidesz szombathelyi szervezetének elnöke fellebbezett, a Vas Vármegyei Területi Választási Bizottsághoz fordult (TVB). 
Horváth Attila, az ÉSZ képviselőjelöltje szerdán sajtótájékoztatón kérte: a Fidesz mellett más jelölő szervezet delegáltjai is tehessenek még esküt és az ő részvételükkel döntsön ebben az ügyben is a TVB. 
A testület csütörtökön három igen és egy nem szavazattal hozott határozatot. Megváltoztatták a HVB elsőfokú határozatát, s megállapították, hogy az Éljen Szombathely (ÉSZ) jelölő szervezet kifogásban előadott magatartása a választási eljárásról szóló törvény két pontjának tilalmába ütközik, aminek további vizsgálata az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe tartozik. Erre hivatkozva érdemben elutasították Illés kifogását. 

Az ÉSZ hallgatólagosan elfogadta a "támogatást"

Az indokolásból ugyanakkor az derült ki: azzal, hogy az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok hirdetésein a baloldali jelölő szervezet által 2019 óta használt grafika, szimbólum, színvilág és szlogen jelent meg a választási kampányidőszakban, megvalósult egy kampánytevékenység, ami vagyoni értékkel bír, és aminek haszonélvezője az Éljen Szombathely. Az ÉSZ az így kapott támogatást hallgatólagosan elfogadta, az ellen – a rendelkezésre álló adatok szerint – nem tiltakozott,  s nem tett semmilyen intézkedést, hogy a választási alapelvekbe ütköző intézkedés megszűnjön.

Az ÁSZ az illetékes az ÉSZ-ügyben 

A TVB határozatának indokolásából azt is megtudtuk, hogy mivel felmerült a választási eljárásról szóló törvény 307/D § (4) bekezdésének megsértése, annak vizsgálata az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe tartozik. 
A hivatkozott jogszabályi  bekezdés egyébként arról szól, hogy a jelölő szervezetként nyilvántartásba vett 

egyesület a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatása céljából külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választás vonatkozásában nem használhat fel. Az e bekezdésben foglaltakat jogszabálysértés gyanúja esetén az Állami Számvevőszék ellenőrzi.

A TVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet még benyújtani.
Érdekességként tesszük hozzá: időközben a jellegzetes szombathelyi épületek sziluettje helyett más grafika került néhány városi plakátra az identitáserősítő kampány részeként.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában