Folytatódtak a haltelepítések

2024.05.04. 15:12

Mintegy száz mázsa ponty került a vasi vizekbe

Mintegy 75 kilogramm (900 darab) sebes pisztráng került a Pinka-patak, a Gyöngyös-patak és a Répce-folyó több szakaszára, a Tógazda Zrt. lábodi telephelyéről pedig 100 mázsa fogható méretű ponty érkezett a vasi vizekbe.

Vaol.hu

Forrás: VN

A pontyfélék folyamatos telepítése és a békés halas horgászok kiszolgálása mellett szövetségünk célja a természetes vizek őshonos állományának fejlesztése, illetve a pergető, könnyű pergető (UL) és műlegyező lehetőségek bővítése a vasi folyóvizeken is. A döntő többségében békéshalas pecások mellett a vármegyében is folyamatosan emelkedik a kispataki cserkelő horgászat és a kifinomult műcsalis pecázás szerelmeseinek a száma. Ezért, ahol az élőhely engedi, folytatjuk a pisztrángtelepítéseket - mondta Puskás Norbert ügyvezető elnök. 

Legutóbb egynyaras, 8-9 dekagramm átlagsúlyú sebes pisztrángokat helyeztek ki a Pinka-patak, a Gyöngyös-patak és a Répce-folyó több szakaszára, összesen 75 kilogramm mennyiségben. Puskás Norbert szólt arról is: A telepítésekre a vízfolyások átjárhatóságát figyelembe véve több szakaszon, általában a vízből, vagy közvetlen vízpartról került sor, több helyen, kisebb mennyiségekben. Bízunk abban, hogy a vízfolyások természetes haltáplálék-ellátottságától és a vízminőségtől függően a telepített halak jövő tavaszra akár a fogható méretet is elérhetik. Ezzel együtt kérünk minden jóérzésű horgászt, hogy a telepített növendék pisztrángokat az esetleges akasztást követően rendkívül kíméletesen szabadítsák meg a horogtól, illetve bocsássák vissza a vízbe.

Április közepén a Tógazda Zrt. lábodi telephelyéről 100 mázsa fogható méretű ponty is érkezett a vasi vizekbe. A telepítést követően ezúttal sem rendeltek el tilalmat, de a szövetség ezúton is kéri a horgászokat a jogszabályban és a horgászrendben foglalt alsó (minimum 30 centiméter) és felső (maximum 50 centiméter) méretkorlátozás, valamint a heti (6 darab nemes hal) és napi (2 darab ponty) darabkorlátozás betartására, mely előírások különböznek az Országos Horgászrendtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában