Érettségi 2024

2024.05.07. 11:31

Nehezebb volt a matek érettségi, mint amire számítottak a diákok - frissítve

Az érettségi feszült időszak, és a matematika vizsga mindig is különösen megosztó tárgynak számított. Miután tegnap lezajlott a magyar, a diákok ma reggel kilenckor kézhez kapták a matematika feladatsort. A Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulóival beszélgettünk a kezdés előtti utolsó percekben, majd a vizsga után is.

Csabai Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Fél kilenc után pár perccel érkeztünk meg a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnáziumba, a diákok nagy része már megérkezett a kilenctől kezdődő matematika érettségire. Elegáns megjelenésű és izgatott arcú fiatalok lepték el a folyosókat, mi pedig megkérdeztük, hogyan vágnak neki ennek a napnak.

Gorza Lőrinc az Eötvös Loránd Tudományegyetemre adta be a jelentkezését nemzetközi tanulmányok szakra, így neki inkább a nyelvekre és a történelemre kellett rágyúrnia, ezekből emelt szinten érettségizik. Mint elmondta, nem a kedvencei közé tartozik a számok tudománya, de sosem volt különösebb problémája vele, magabiztosan néz szembe a mai nappal. Azt is hozzátette, hogy sokat gyakoroltak, a végzős év már szinte csak az érettségire való felkészülésről szólt.

Forrás: Szendi Péter

Ments Hanna is egyetértett ezzel, aki szintén a gimnázium végzős tanulója. Elmesélte, hogy a tárgyat oktató tanárral való szoros együttműködés és a rengeteg mintafeladat megoldása segített neki abban, hogy felkészülten állhasson most a vizsga elé. Tervei szerint a Semmelweis Egyetem gyógyszerész vagy dietetikus szakán folytatja tanulmányait, így neki is elég volt a középszintű matek érettségi, viszont biológiából és kémiából emelt szinten vizsgázik majd.

A matek érettségi két részből áll, az elsőben rövidebb, gyorsabban megoldható feladatok kaptak helyet és 45 perc állt a diákok rendelkezésére a megoldáshoz. A második részre 135 perc jutott, itt összetett, komplex tudást igénylő feladatokat kaptak.

A vizsga után megkerestük a diákokat, mik voltak a benyomásaik a teszt után. - Bevallom, hogy kissé könnyebbre számítottam, mint amilyen végül lett. Az első, rövid feladatos rész nem volt nehéz, ott viszonylag egyszerűbb feladatok voltak. A második, szöveges feladatos résszel már azért jobban meggyűlt a bajom. Kicsit talán soknak éreztem a valószínűségszámítással kapcsolatos feladatokat. Újdonságok a dobozdiagramon kívül nem voltak benne, viszont úgy érzem, hogy a legtöbb feladattípusból inkább a nehezebb változat került bele – mondta el Gorza Lőrinc.

Ments Hanna is hasonlóan vélekedett a feladatsorról, mint elmondta, a rövidebb részt könnyen megoldotta, viszont a második etapot ő is nehéznek találta. A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban idén 131 végzős diák érettségizik, közülük 114-en középszinten, míg 17 tanuló emelt szinten tette le a matematika vizsgát – tudtuk meg Merklin Ferenctől, a középiskola igazgatójától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában