Érettségi 2024

2024.05.08. 14:05

Lelkileg és mentálisan is fárasztó napokat élnek – a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Gimnáziumban is írják a történelemérettségit - fotók

Kilenc óra óta írják a történelemérettségit a diákok. A vizsga kezdete előtt kettejükkel az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban találkoztunk.

Tóth Katalin

Forrás: Szendi Péter

Középszinten három órán át, emelt szinten pedig négy órán keresztül írják a diákok a történelem érettségit. Középszinten a 12 rövid feladat megoldása után következik a kifejtendő rész, az esszéírás. Egy rövid és egy hosszú esszét kell írniuk négy téma közül kettőt kiválasztva úgy, hogy az egyik az egyik egyetemes, a másik pedig magyar történelemre vonatkozzon, az egyik az ókortól 1849-ig tartó szakasz eseménye legyen, a másik pedig az 1849-től napjainkig tartó időszaké.

Guttmann Zsófia eddig mindkét érettségi napon izgult – félelmetes híreket hallottak arról, hogy a változtatás után mi várható. Végül nem találta mérhetetlenül nehéznek a feladatokat, de valóban: oda kellett tenniük magukat, ha jól akartak teljesíteni. A magyar összességében jól sikerült, és a matematika is jobban a várakozásához képest. A történelemtől tartott leginkább, azon belül az esszétémáktól – mivel a hosszú esszé sok pontot ér, érdemes nagyon jól megírni – hallottuk tőle. A rövid esszénél a felfedezések korát szívesen választotta volna, a hosszúnál a holokauszt témát említette, de kicsi esélyét látta, hogy tavaly után a téma ismétlődik. Zsófi Budapestre az ELTE-re adta be első helyen a jelentkezését anglisztikára. Csütörtökön angolból emelt szinten folytatja a vizsgák sorát.

Forrás: Szendi Péter

Lőczi Balázs első helyen Budapestre, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karára készül. Szereti a történelmet, ebben él, mindennap olvasgat történelmi témában, mondta. Az utolsó évben az esszéírásra koncentráltak, és átvették a szóbeli témákat is. Alaposan felkészültek, a korábbi évek feladatlapjait is kitöltve, sorolta. Balázs olaszból ír majd emelt szinten. Délután már kicsit szabadabb lesz, hiszen tavaly emelt szintű előrehozott érettségit tett németből.

Abban mindketten egyetértettek: lelkileg és mentálisan is fárasztó napokat élnek. Nagyobb rálátásuk van most a világra, mint eddig bármikor, de a megtanultak nem szállnak majd ki a fejükből.

Egyed Bernadett Rita nővértől, az iskola igazgatójától megtudtuk, 21 fős végzős évfolyamukból 19-en közép- és ketten emelt szinten érettségiznek. Múlt héten szerenádoztak a fiatalok, szombaton délelőtt ballagtak – aznap közös hálaadó szentmise után az osztályfőnöki órán kapták meg 12. év végi bizonyítványukat. Azóta új hét kezdődött: az érettségin eddig minden rendben történt, május 27-én zárulnak náluk az írásbeli érettségik; június végén kezdődnek a szóbelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában