Forgalomtechnikai ankét

2024.05.10. 12:36

„Rengeteg javítani való van a közlekedők moráljában” – Fókuszban a közlekedés biztonsága

Május 11. a Közlekedési Kultúra Napja, ennek alkalmából tegnap forgalomtechnikai ankétot rendezett a Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezete. Az eseményre a Martineum Felnőttképző Akadémián került sor Szombathelyen, ahol a közlekedéstudományi szakemberek és a közlekedési területen dolgozók találkoztak, hogy megvitassák a téma legfontosabb kérdéseit.

Csabai Bernadett

Az előadások sorát Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője kezdte.

Fotó: Szendi Péter

Számos résztvevővel, nagy érdeklődéssel és érdekes előadásokkal zajlott le a II. Forgalmász Ankét. A rendezvényt Szabó Eszter, útépítő mérnök, közúti biztonsági auditor, a Közlekedéstudományi Egyesület titkára álmodta meg és hozta létre.  Elsőként Tóth Tibor, a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara közlekedési szakcsoportjának vezetője üdvözölte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a közlekedés terén még mindig sok teendő van főként a morál javításának terén. Azt is hangsúlyozta, hogy a közlekedés mindennapi része az életünknek, az úton való biztonság mindenki közös érdeke, ezért is fontos, hogy a szakemberek rendszeresen találkozzanak és megosszák egymással a területük tapasztalatait.

Fókuszban a közlekedés biztonsága
Fókuszban a közlekedés biztonsága
Fotó: Szendi Péter

A közlekedésre nevelés már gyerekkorban elkezdődik

Az előadások sorát Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság főosztályvezetője kezdte. Érdekes adat, hogy az Európai Unión belül Magyarország az általa bemutatott adatok alapján a biztonságosan közlekedők között foglal helyet. - Egy uniós vizsgálat kimutatta, hogy hazánkban 20 százalékkal csökkent a közlekedési balesetekben elhunytak száma 2019 óta. Ez a szám például Hollandiában és Szlovákiában is növekedett. - tette hozzá.

Az előadás során kiemelte a leggyakoribb baleseti okokat, ezek az alábbiak: 

  • gyorshajtás
  • elsőbbségi jog megsértése
  • kanyarodásra vonatkozó szabályok be nem tartása
  • ittas vezetés 
  • biztonsági öv használatának elmulasztása

Óberling József rámutatott a rendőrség által végzett intézkedésekre és kommunikációs stratégiájukra, mely során különböző kampányok és rendezvények segítségével próbálják edukálni a lakosságot, hogy még kevesebb baleset legyen az utakon. Kiemelten foglalkozott a gyalogosok és kerékpárosok biztonságával, és hangsúlyozta, hogy a balesetmentes közlekedésre való nevelés már gyerekkorban elkezdődik.

Felülvizsgálják a közutak állapotát

Dr. Mocsári Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlekedésbiztonsági csoportvezetője értékes tapasztalatokat osztott meg a közúti biztonsági felülvizsgálatokról lakott területeken belül. Felhívta a figyelmet arra, hogy az országos közúthálózaton számos probléma merül fel, amelyeket meg kell oldani a közlekedésbiztonság javítása érdekében. Az eseményen résztvevők megismerhették azokat a kihívásokat, amelyekkel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szembesül és a felmerült problémákra kidolgozott megoldásokat is bemutatták. Dr. Mocsári hangsúlyozta a közúti infrastruktúra folyamatos fejlesztésének fontosságát, valamint az oktatási és felvilágosítási tevékenységek jelentőségét a közlekedők biztonságosabb viselkedésének elősegítése érdekében.

A Magyar Államvasutak képviseletében Kirilly Kálmán osztályvezető érkezett előadókén, aki a vasúti átjárók biztonsági kérdéseire hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta a sorompónál bekövetkező balesetek általában komoly sérülésekkel járnak, ezért kiemelten fontos erről beszélni egy közlekedésbiztonsági fórumon. A szakértő felhívta a figyelmet a berendezések öregedésére és a beruházási források hiányára, amelyek miatt a vasúti átjárók fejlesztése és karbantartása nehézségekbe ütközik. Részletesen bemutatta a halálos balesetek statisztikáját, amelyek sajnálatosan magasak Magyarországon, és kiemelte, hogy a COVID-19 járvány idején jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma.

A szomszédos vármegyékből is érkeztek

Tomaschek Tamás Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mobilitáskutatási csoportvezetője izgalmas témával készült: az intelligens közlekedési rendszerek fejlesztésébe kaphattunk betekintést általa. Dr. Pauer Gábor, a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Mobilitás Kutatóközpont tudományos munkatársa és osztályvezetője a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek kockázat értékeléséről beszélt a ZEBRA program keretében.

A közúti fejlesztéseket és a közlekedésbiztonsági kérdéseket Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyéből Budai László, Gortva Tamás és Büki Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselői ismertették. Schwarcz Péter, a Safety Products (Belgium) független termékmenedzsment tanácsadója új, hatásos alternatívákat mutatott be a forgalombiztonsági kockázatok kezelésére. A zárszót Szabó Esztertől, a Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Területi Szervezetének titkárától hallhattuk, aki elmondta, hogy az idei év programjának összeállításakor is szem előtt tartották a széles körű elméleti és gyakorlati tapasztalatok bemutatását a közlekedésbiztonság növelésének érdekében. 

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvényei a Fő téren folytatódnak május 11-én, szombaton délelőtt. 9 órától várják a rendezők a gyerekeket és a felnőtteket ügyességi és játékos programokkal, látnivalókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában