Jubileum

2024.05.07. 10:59

Huszonöt éves a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete - fotók

„Emeld fel poharadat, igyál velünk, és közben ne feledd el: a jó borban ott van az igazság, ez a zamat nem ereszt el.” Tóth Árpád Ferenc dalával kezdték a borbarát hölgyek a születésnapi ünneplést a Jurisics-vár lovagtermében, olvasható Kőszeg város Facebook-oldalán, amely beszámolót közöl a szombat esti rendezvényről.

Tóth Katalin

Básthy Béla, Alasz Lászlóné, Horváthné Tóth Adrienn és Huber László az ünnepségen

Fotó: VN/NP

A Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete az országban az elsők között alakult, erről az alapító elnök, Láng-Horváth Rita beszélt. 1999 a bor és gasztronómia éve volt, ekkor jött létre Kőszegen a férfi borklub, amelynek rendezvényein a feleségek is szerettek volna részt venni, de nem kaptak meghívást, így saját egyesületet alakítottak a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, helyi boros-szőlészeti hagyományok ápolása és többek között a város borturisztikai programjainak bővítése érdekében. Még abban az évben Szent György napján avatták fel hivatalosan a 26 borhölgyet, és nyolc támogató tagjuk is volt. A vármegye fontos rendezvényeire és országszerte vitték a kőszegi bor hírét, hangzott el a szombati jubileumon.

2000-től választanak borkirálynőt, 2002-től tartanak borkorcsolyaversenyt, és avatják Szent György Napján az új borbarát hölgyeket. 2003-tól javaslatukra választják meg a szüreti rendezvénysorozat részeként a Város Borát. 2004-től van Hölgyek Bora, Márton napjához kapcsolódóan pedig Borbált rendeznek. Könyv is készült Kőszegi pincejárás borkorcsolyákkal címmel. A rendezvények mellett évente szakmai kirándulásokat szerveztek Magyarország borvidékeire és a környező országokba is. A város támogatásával készült egységes formaruhájuk, hogy méltó öltözékben tudják képviselni a kőszegi bort.

2010-ben adta át az első elnök a stafétát Tóth Adrienn-nek, aki a 2. borkirálynője volt Kőszegnek, azóta is ő vezeti az egyesületet. Célja volt, hogy a fiatalok és az idősebbek erős egységet alkossanak. Az azóta eltelt újabb 15 évről már ő számolt be.

Csapatépítő programokat szerveztek, a vasútállomásnál álló prést és információs táblát felújították, részt vesznek az Orsolya-napi főzőversenyen is. A várostól 2014-ben közös használatra kapott helyiségben kialakították a klubjukat, ahol relikviáik is helyet kaptak. Tovább gondolták a Hölgyek Bora választást: fehér-rozé-vörösbor kategóriában is hirdetnek győztest, és 2021-től a blauburgereket külön értékelik, a nyertes kapja a Hölgyek Zászlós Bora címet. Rendszeres közreműködői a városi boros rendezvényeknek, a kőszegi borászokkal a testvérvárosi programokon is képviseltetik magukat. 2017-től asszonyfarsangot szerveztek. A csepregi palacsintafesztiválon a Csintalan Borvirágok nevű csapatuk 1. helyen végzett, és megyei különdíjat is kaptak.

2019-ben a 20 éves jubileumuk alkalmából a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház támogatásával lecserélték a szalagjaikat, pályázati forrásból bővítették az egyenruhájukat, többek között poharakat, tányérokat is vásároltak. A koronavírus időszaka kényszerpihenővel járt számukra. A közösségi élet újraindulása után 2022-ben már a borbálon választották meg a borkirálynőt 2 évre. Az egyenruhát tovább egységesítették.

2023-ban először szerveztek borpikniket a kőszegi borászokkal a Napostető Borteraszon.

Idén is folytatódnak a rendezvények. „Azt mondják, a nők olyanok, mint a jó bor: az idő csak tökéletesíti őket.”

– Az idő jót tett nekünk, stabilakká váltunk. Huszonhat hölggyel kezdődött, idén is 27-en vagyunk – hangsúlyozta Horváthné Tóth Adrienn. Básthy Béla polgármester a város nevében mondott köszönetet a születésnapos borbarát hölgyeknek a kőszegi rendezvényeken nyújtott segítségükért, majd Huber László korábbi polgármesterrel együtt adták át Kőszeg Város Elismerő Okleveleit: Alasz Lászlónénak és Bakosné Berkényi Bernadettnek az alapítás óta végzett aktív és fáradhatatlan munkájáért, Patakiné Rába Editnek 21 éve, Noszek Teréziának 14 éve vezetőségi tagként nyújtott kiváló tevékenységéért mondtak köszönetet. Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke a vármegye elismerő oklevelét nyújtotta át a Kőszegi Borbarát Hölgyeknek, hangsúlyozva, hogy bizonyították, miként lehet a saját és a köz javára is jól és gyümölcsözően működtetni az egyesületet. Köszönetet is mondott a hölgyeknek azért, hogy a vármegyei rendezvényeken közreműködnek.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház nevében köszönte meg a hölgyek sok-sok munkáját, úgy fogalmazott, nemcsak a bort, hanem a várost is népszerűsítik.

A borosgazdák nevében Kampits László emelte ki a kiváló együttműködés fontosságát, majd egy hatalmas üveg Cuveé bort nyújtott át a köszönet jegyében a Borbarát Hölgyek Egyesülete elnökének. Horváthné Tóth Adrienn úgy fogalmazott: „Borosgazdák nélkül mi sem lennénk. Megyünk az első szóra, ahogy ti is mindig partnerek vagytok. Köszönjük.” A Kőszegi Borbarát Hölgyek jó kapcsolatot ápolnak más települések borbarát hölgyeivel, akik közül Csepreg, Lukácsháza és Mór képviselői szintén köszöntötték a vármegye legrégebbi női boros civil szervezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában