Fenntarthatósági Témahét

2024.05.06. 21:00

Hány év alatt bomlik le egy műanyag flakon?

Erdőt jártak a Kanizsai Gimnázium diákjai a fenntarthatóság jegyében.

Cseh-Egyed Bernadett

A Kőszegi-hegységben és a Szombathelyi Parkerdőben várták a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai a 2024-es Fenntarthatósági Témahét keretében az iskolásokat. A környezettudatosságot erősítő programsorozat idei kiemelt témái a levegő és annak hatása az élővilágra, a szabadidő, a körforgásos gazdaság, valamint a hulladék és tudatos fogyasztás.  

Varga Péter ökoturisztikai, természetvédelmi és pályázatkezelési csoportvezető a Kanizsai Gimnázium diákjainak beszélt arról, hogy az erdő rendkívül fontos szerepet tölt be a szénmegkötésben, hiszen a fotoszintézis során a CO2-ot növényi biomasszává alakítják. A fával borított területek növelése emiatt hatékony eszköz a klímaváltozás káros hatásainak csökkentésére. A kitermelt, idős erdők helyére új, fajokban gazdag, a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak jobban ellenálló erdőállományokat hoznak létre az erdészek.  

Egy műanyag flakon 450 év (!), egy papírtáska 1 hónap, viszont egy nejlon szatyor lehet, hogy csak 1000 év alatt bomlik le, de egy cigarettacsikknek is 12 év kell, hogy eltűnjön – csak néhány ok, hogy miért használjunk kevesebb csomagolóanyagot, és mivel NE szennyezzük a környezetünket. Ezekről is hallhattak a diákok a fenntarthatósági témahéten. Az interaktív kirándulás közben sajnos megtapasztalhatták a fiatalok az emberi felelőtlenséget: szemétkupacot is találtunk a Parkerdőben - olvasható a Szombathelyi Erdészeti Zrt beszámolójában. 

Abból kiderül az is: az ökoiskola címet viselő Kanizsai Gimnázium földrajz-angol szakos tanára, Kiss Patrik minden évben elhozza diákjait a Fenntarthatósági Témahét programjaira, mert – mint mondja – a tanórákon hallott ismereteket itt saját élményeiken keresztül is megtapasztalhatják a fiatalok. Érettségi tárgy lett a fenntartható fejlődés, az iskola tantervében egyelőre nem szerepel. Az idegennyelvi órákon viszont mindig téma a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. A tanulók rendszeresen hallanak a klímaváltozás káros hatásairól, a Fenntarthatósági Témahéten szervezett kiadós kirándulás alkalmával a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársaitól a probléma csökkentésére tett állami erdészeti erőfeszítésekről is tájékoztatást kaptak - olvasható a szervezet közösségi oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában