Ezért fújja

2024.05.06. 14:30

Berobbant az allergiaszezon, támadnak a pázsitfűfűfélék

Erős tüneteket tapasztalhatnak az allergiások, a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja már országosan a közepes, magas tartományban alakul és fokozatosan emelkedik.

Vaol.hu

Az elmúlt hetekben az udvarokban, útszéleken és árokpartokon gyorsan nő a fű, amely hamar virágozni kezd, pollent szór, ezért különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, mellyel csökkenthető a pázsitfűfélék által termelődő pollen mennyisége. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt ajánlja az asztmásoknak és az allergiában szenvedőknek, hogy a fűnyírással, kaszálással bízzanak meg más személyt és lehetőség szerint ne tartózkodjanak a közelben. Ha ez nem megoldható, akkor viseljenek maszkot.  

Segít a zárt ablak és a gyakori portörlés 

A port gyakran töröljük a lakásban - a nedves portörlés ajánlott - mivel ezzel eltávolítjuk a lerakódott pollenszemeket. Mint írják, a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben, asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet. Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be. 

Alacsony koncentrációban ugyan, de jelen vannak a levegőben a csalánfélék, valamint már a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenje is. A fák közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes, az eperfaféléké, a tölgyé, a kőrisé, a bodzáé és a vadgesztenyéé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, alacsony koncentrációban pedig még jelen van a levegőben a platán, a nyír, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, a fűz, a komlógyertyán, a bükk és az ostorfa virágpora, fokozatosan csökkenő mennyiségben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentésében. 

Dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász szakorvos szerint segíthet otthon a légszűrő-berendezés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában