Színes virágkavalkád

2024.04.28. 13:32

A virágok mellett az emlékezésről szólt a 20. Herényi Virágút megnyitója - fotók

A színes virágkavalkád már szombaton fogadta Herény utcáin a vásározókat, az esemény hivatalos megnyitóját vasárnap délelőtt tartották meg.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

2003-ban rendezték meg először Szombathelyen a herényi virágutat, a rendezvények sorában egy azonban a koronavírus-járvány miatt kimaradt, így a huszadik, jubileumi virágfesztivált idén tudták a szervezők megtartani.

A kétnapos esemény hivatalos megnyitóját vasárnap délelőtt tartották meg a Szent György templom tövénél. Szombathely Város Fúvószenekarának nyitódallamait követően elsőként egy, a napokban elhunyt kertésztársról emlékeztek meg az összegyűltek.

20240428_herenyiviragut_ut (57)
Forrás: Unger Tamás

A néma főhajtást követően az ünneplés vette át a főszerepet: előbb a Benczúr Óvoda Katica csoportja adott elő körjátékot, majd ünnepélyes köszöntők következtek. Elsőként dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő szólt az ünneplőkhöz, aki arra biztatta a vásárlókat, ne csak gyönyörködjenek a virágokban, lehetőség szerint vásároljanak is, hiszen a kertészeket is súlyosan érintették az elmúlt évek válságai, csak nehézkesen tudtak talpon maradni. Végül köszönetét fejezte ki, hogy 2020-ban a herényiek egy csoportja meglátogatta őt a Parlamentben és újabb erre vonatkozó meghívást is tett irányukba.

Az országgyűlési képviselőt követően dr. Nemény András polgármester mondott köszöntőt, felidézte a virágút létrejöttének körülményeit, majd átnyújtotta a város emlékező oklevelét Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sportegyesület elnöke, a virágút egyik megálmodója és motorja részére. Az ünnepélyes megnyitót követően a díszvendégek felültek a virágvonatra és onnan szemlélték meg a vásárt.

A virágút mindkét napján már délelőtt sokan látogatták a standokat, az igazi tumultus azonban délutánonként alakult ki. A rendezvény, ahogy minden évben, idén is népszerű volt a családok körében, a hagyományos és vurstli-játékok mellett a kicsik előszeretettel segítettek válogatni a felnőtteknek a virágok között. A kínálatban mindenki megtalálhatta a kedvére való portékát: a kézműves termékek mellett lehetett kapni palántákat, hagyományos kerti és balkonvirágokat és egzotikus, különleges gyümölcsfákat, dísznövényeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában