125. évforduló

2024.05.03. 20:10

„Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz”

Nagyszabású ünnepséggel emlékezett pénteken a Ferencvárosi Torna Club (FTC) arra, hogy 125 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg az ország legnépszerűbb sportegyesületét.

MW

Ferencvárosi szurkolók

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A „Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz” mottó jegyében, a Groupama Aréna előtt tartott ünnepségre több mint 800-an kaptak meghívót, köztük a klub bajnokai, legendái, jelenlegi és korábbi dolgozói, művész szimpatizánsai, szurkolói, szponzorai, az FTC Baráti Kör tagjai, valamint a média képviselői.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke beszédében kiemelte: 

1899-ben a klub létrehozásával 30 ember álma vált valóra, ma pedig már millióknak okoz boldogságot és „mára hazánk elválaszthatatlan része lett”.

Hozzátette: a 125 év telis tele volt küzdelmekkel, hatalmas sikerekkel, legendás győzelmekkel, hatalmas sportolókkal. Hozzátette, az alapításkor kevesen gondolták volna, hogy a Fradinak markáns és hangsúlyos véleménye lesz fontos, sorsfordító történelmi eseményekben. Emlékeztetett rá, hogy amikor 1939-ben a fasizmus előretörésekor a magyar labdarúgást „zsidótlanították”, és ellehetetlenítették az MTK működését, csak a Fradi és az Újpest mert felszólalni az akkori intézkedésekkel szemben. 

KUBATOV Gábor
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke beszédet mond a klub alapításának 125. évfordulója alkalmából a Fradi volt, Fradi lesz, míg a Földön ember lesz mottó jegyében a Groupama Arénánál tartott ünnepségen 2024. május 3-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Kubatov felidézte azt is, hogy pár évtizeddel később a kommunista diktatúra éveiben elvették az FTC színeit és megfosztottak a nevétől, de ezeket az 1956-os forradalom napjaiban visszavették. Kitért arra is, hogy amikor az egyesület alapító elnökének, Springer Ferencnek a szobrát 1963-ban felső utasításra el kellett távolítani a falelátós stadionból, Dalnoki Jenő megbeszélte a munkásokkal, hogy  vágják azt darabokra, ássák el. Ezt követően több mint 10 év elteltével újra felállították és most is őrzi a Groupama Arénát.

Az elnök szerint bár a kívülállók számára őrültségnek tűnik, de a fradistáknak természetes, amit Dalnoki Jenő tett, miszerint a személyes boldogulását tette kockára a közösségért. 

Minket ez különböztet meg más kluboktól, ez tesz minket naggyá, mert őrülten szeretjük ezt a klubot

– fogalmazott Kubatov, aki szerint ha 100 év múlva lesz olyan sarka a világnak, amit Magyarországnak hívnak, akkor Fradi is mindig lesz.

Az ünnepségen felszólalt a zöld-fehér klub szimpatizánsa, Miklósa Erika, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett opera-énekesnő, Nyilasi Tibor, az FTC magyar bajnok labdarúgója, majd vezetőedzője, Simon Petra, az FTC saját nevelésű junior Európa-bajnok kézilabdázója, valamint Sike András, olimpiai bajnok, az FTC birkózó-szakosztályának vezetője. Valamennyien felidézték személyes élményeiket, amellyel elköteleződtek a klub és a Fradi-család mellett.

KUBATOV Gábor; MIKLÓSA Erika; NYILASI Tibor; SIKE András; SIMON Petra; SPRINGER Ferenc
Sike András olimpiai bajnok birkózó, a Ferencvárosi Torna Club birkózószakosztályának vezetője, Kubatov Gábor, a klub elnöke, Miklósa Erika operaénekes, Simon Petra junior Európa-bajnok kézilabdázó és Nyilasi Tibor egykori válogatott labdarúgó (b-j), miután megkoszorúzta a klubalapító, Springer Ferenc szobrát a klub alapításának 125. évfordulója alkalmából 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Kubatov Gábor: jó irányban halad a Ferencváros, de juthat még feljebb is

A Ferencváros jó irányban halad, de juthat még feljebb is - jelentette ki Kubatov Gábor elnök a klub alapításának a 125. évfordulója alkalmából a közmédiának adott nyilatkozatában.

„Sose leszek elégedett, nem mondom azt, hogy fönn vagyunk a csúcson, de hogy jó irányban haladunk, hogy fölfelé megyünk, hogy néha a legmerészebb céljainkat is el tudjuk érni, az szerintem egy jó érzés” – mondta, majd arról beszélt, hogy kollégáival szilveszterkor rendszeresen megbeszélik, mit lehet mondani az adott évről és az utóbbi időben másodszor vagy harmadszor mondták, hogy ez egy aranyév, „de még mindig lehet a Ferencvárosnak följebb jutnia”.

Korábban úgy fogalmazott, hogy a labdarúgócsapat számára a mostani volt a legnehezebb bajnoki idény, és ezúttal azzal indokolta ezt a véleményét, hogy az ellenfelek sokkal felkészültebbek, mint az előző években voltak.

„A Fradi ellen még a kiscsapatok is BL-döntőt játszanak. A Fradi ellen mindenki odateszi magát, és ez egyre inkább így van” – tette hozzá, azzal egészítve ki, hogy mindegyik csapat megtanult hatékonyan védekezni.

„Nagyon megszenvedtünk, teljesen váratlanul volt egy olyan időszak, amikor nem vezettük a bajnokságot, és ehhez is meg kellett tanulni alkalmazkodni.”

A sorozatban hatodszor bajnok Ferencváros az utolsó fordulóban az Újpestet fogadja és annak a mérkőzésnek nagyon komoly tétje is lehet az Újpest bennmaradása szempontjából. Arra a kérdésre, hogy hogyan élné meg, ha a Ferencváros kezében lenne az Újpest sorsa, azt mondta: „úgy, hogy kiejtenénk az Újpestet”. Elismerte, hogy nem túl sportszerű, amit mond, de felidézte, hogy amikor a Ferencvárost kizárták és így nem szerepelhetett az élvonalban, „tort ültek” rajtuk.

„És ott nem hallottam egyetlen olyan hangot sem, hogy azért a Fradi nélkül nehéz egy bajnokság, derbi nélkül nem lehet” –  mondta.

Megemlítette, hogy amikor az Újpest 6-0-ra megverte a Ferencvárost lelátói magazint neveztek el erről, majd amikor az FTC a saját pályáján verte meg 6-0-ra az Újpestet, ezt abbahagyták.

„A sport pont erre tanítja meg az embert, hogy ne legyen fellengzős és ne legyen nagyképű, és hogy legyen benne szolidaritás meg sportszerűség. És az Újpest ebben a helyzetben nem volt sportszerű” – vélekedett Kubatov Gábor.

Szóba került a nyári átigazolási időszak is, hogy meg lehet-e adott esetben tartani Dejan Stankovic vezetőedzőt, vagy a kiemelkedő játékosokat.

„Stankovic egy olyan ember, aki Olaszországban kelendő. És lehet, hogy olyan ajánlatot kap, amit nem tud visszautasítani. És lehet, hogy a helyében én se tenném azt. De hát pont ez a szépsége a futballnak, itt sosincs nyugalom” – fogalmazott a klubelnök, aki fájlalná, ha a tréner elmenne, de nekik mindig készen kell állniuk egy ilyen helyzetre.

Hozzátette, hogy a játékospiacon is mindig történik valami. Példaként Marqunihost említette, akire volt vevő a télen, „nagyon komoly pénzt” kaptak volna érte, de nem engedték el. Ha viszont nyáron is lesz vevő, el kell majd engedniük.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne a Ferencváros még jobb csapat, a pénzügyi hátteret említette a klubelnök, azt mondta, hogy nekik 50 millió euró a költségvetésük, a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé jutó csapatoknak pedig egymilliárd. Szóba került az is, hogy klub új sportszergyártó partnerét nyáron, a bajnokság után fogják bejelenteni. Ezzel kapcsolatban Kubatov Gábor elmondta, a Nike sajnálatukra két évvel ezelőtt jelezte, hogy nem folytatja az együttműködést, ezért meghívásos pályázatot hirdettek meg, és 10-12 sportszergyártótól kértek ajánlatot és „kihozták a lehető legjobbat a mostani helyzetből”.

A női kézilabdára áttérve arra a felvetésre, hogy mennyire reális célként Bajnokok Ligája-győzelmet megfogalmazni, úgy reagált, hogy szerinte nagyon.

„Én nem is tudok nagyon másra gondolni. Nem tudom azt mondani, hogy csak a Final Fourba szeretnénk bekerülni. Idén szerintem még nem reális, de nyáron úgy megerősítjük a keretünket, ezt be is jelentettük, olimpiai és világbajnokokkal, BL legjobb játékossal, hogy szerintem jövőre elérhető. Ezzel a komolysággal kell nekiállni a következő idénynek.”

„Fradistának nem lehet más a célja, csak az, hogy följusson a csúcsra” – szögezte le.

A nyári játékokat illetően emlékeztett rá, hogy amikor a klub élére került, csak egy-két versenyző utazott olimpiára a klubból. „Emlékszem, szűköltem a számok miatt. Most az is lehet, hogy harmincfős delegációnk lesz az olimpián. Velük szemben nincs elvárás, mert az elvárás az a sportolókban van” – hangsúlyozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában